Hoe zorgen we ervoor dat de zware indudstrie groen wordt en hoe versnellen we deze transitie? Slothoofdstuk van de bundel Groene Industriepolitiek – Bouwen aan de Groene Eeuw, geschreven door Evert Nieuwenhuis en Tom van der Lee.
Evert NieuwenhuisArchief journalistiek werk
Evert Nieuwenhuis werkt als projectleider bij de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Tot medio 2019 was hij journalist en op deze site vind je een selectie van zijn journalistiek werk.
Artikel binnen"Nieuws & achtergrond"
XIedereen die leeft en consumeert, kan de wereld groener maken. Ga aan de slag met deze groene voornemens waarmee je de meeste impact maakt. Op naar een knalgroen 2019!
Eindelijk: klimaatverandering staat hoog op de politieke agenda. Gaat dit kabinet ook écht wat veranderen? Waar zit de politieke, maatschappelijk en economische weerstand? En hoe is die te overwinnen?
Honderd procent duurzame energie van eigen bodem – hoe groen wil je het hebben? Maar ook groen komt in gradaties. Welke energieleverancier is de groenste?
Bij het boeken van een vlucht kun je voor een paar tientjes je CO2-uitstoot compenseren. Probleem opgelost, toch? Nee. ‘Klimaatcompensatie geeft je valselijk een goed gevoel.’
De meeste vis die wereldwijd wordt gegeten komt niet uit zee, maar wordt gekweekt. En daardoor ontstaan problemen die lijken op die van de bio-industrie, zoals mestproductie en overmatig antibioticagebruik. Hoe kan vis kweken duurzamer?
Milieutechnisch kun je beter naar een vakantiekazerne in Benidorm dan naar een eco-lodge op Bali. Maar wat is de allergroenste vakantiebestemming?
Als bewuste consument wil je graag weten of je supermarkt een beetje deugt. ‘Het Geweten’ Evert Nieuwenhuis zoekt het uit, met drie belangrijke vragen op z’n boodschappenlijstje.
Een zak appels is veel duurder dan wat we er in de winkel voor betalen. De verborgen kosten voor milieu en samenleving worden namelijk niet meegerekend. Dat zou wel moeten, vinden steeds meer mensen.
Bestaan er duurzame alternatieven die wat zonniger en warmer zijn dan een meehelp-ecoboerderij in Drenthe? ‘Duurzaam toerisme is een paradox.’