Evert Nieuwenhuis

Evert NieuwenhuisArchief journalistiek werk

Evert Nieuwenhuis werkt als projectleider bij de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Tot medio 2019 was hij journalist en op deze site vind je een selectie van zijn journalistiek werk.

Evert Nieuwenhuis
  • Columns & opinie
  • Reportages & interviews
  • Nieuws & achtergrond
  • Boeken
  • Recensies
  • Radio & televisie
  • Podcast
  • Zeilen
  • Nieuw
  • Wie is…
  • Contact
donderdag 20 juli 2017 / De Correspondent / Foto: NOAA (via Flickr)

Vis kweken wordt een vorm van bio-industrie. Gelukkig zijn er slimme oplossingen

De meeste vis die wereldwijd wordt gegeten komt niet uit zee, maar wordt gekweekt. En daardoor ontstaan problemen die lijken op die van de bio-industrie, zoals mestproductie en overmatig antibioticagebruik. Hoe kan vis kweken duurzamer?

De meeste vis die wereldwijd wordt gegeten komt niet uit zee, maar wordt gekweekt. En daardoor ontstaan problemen die lijken op die van de bio-industrie, zoals mestproductie en overmatig antibioticagebruik. Maar er zijn manieren om die te voorkomen.

Het ligt voor de hand: waarom zou je op zee vissen vangen als je ze ook in een kooi, poeltje of aquarium kunt kweken om ze eruit te halen wanneer je ze wilt eten? We jagen ook niet meer op wilde zwijnen, maar houden hun gedomesticeerde neefjes op een boerderij. Veel efficiënter en ook veel beter voor de wilde zwijnen die anders vrij snel met uitsterven bedreigd zouden worden.

Aquacultuur – de teelt van vissen, schaaldieren, schelpdieren en andere (plantaardige) organismen – is dan ook millennia oud. In Australië zijn sporen gevonden van een vishouderij die uit zesduizend jaar voor Christus stamt. Ook andere continenten kennen vroege voorbeelden van vishouderijen.

De laatste decennia heeft het kweken van vis een enorme vlucht genomen. Veertig jaar geleden maakte kweekvis nog maar een paar procent uit van alle geconsumeerde vis in de wereld, nu wordt er wereldwijd méér kweekvis dan wilde vis gegeten. Deze groei zal doorzetten: volgens de voedselorganisatie van de Verenigde Naties zal in 2030 twee derde van alle geconsumeerde vis gekweekt zijn.

Belangrijke oorzaken voor deze enorme toename zijn de groeiende behoefte aan dierlijke eiwitten (gevolg van een groeiende wereldbevolking, met een grotere middenklasse die meer vlees en vis wil eten) en de overbevissing van belangrijke commerciële vissoorten. Kweekvis wordt als oplossing voor deze twee problemen gezien.

Maar met die groei van de kweekvisserij komen steeds meer problemen aan het licht. Deze lijken op die van de intensieve veehouderij: als je op onnatuurlijk grote schaal dieren teelt, kunnen milieuproblemen ontstaan. Zo zorgen viskwekerijen met honderdduizenden vissen op een relatief kleine oppervlakte voor een serieus mestprobleem.

De komende tijd schrijf ik een aantal artikelen over het kweken van vis (en zeeplanten) met als centrale vraag hoe aquacultuur deel kan uitmaken van een duurzame voedselvoorziening. In deze explainer zet ik de belangrijkste problemen en oplossingen in de kweekvisserij op een rij. In andere artikelen zal ik deze verder onderzoeken.

De ene kweekvis is de andere niet
Voor we verdergaan is het goed om even te kijken welke vissen het meest worden gekweekt. Bij kweekvis denk je waarschijnlijk aan… lees verder bij De Correspondent (gratis).

Lees ook

maandag 20 juni 2016 / De Correspondent / Foto: Rich via Flickr (cc)

Hoe voeden we op een duurzame manier de wereld?

Met de lezers van De Correspondent probeer ik als gastcorrespondent Voedsel en duurzaamheid een antwoord te vinden op deze mega-vraag.

donderdag 24 december 2015 / De Correspondent / Foto: Detail uit 'Zomer' (1573) van Giuseppe Arcimboldi

Zijn meer voedselkilometers altijd slechter voor het milieu?

De gewetensvolle consument wordt geplaagd door vele twijfels, maar één stelregel lijkt boven alle twijfel verheven: voedselkilometers zijn niet goed. De werkelijkheid is helaas minder overzichtelijk.

woensdag 7 juni 2017 / Vrij Nederland / Illustratie: Jan van der Veken | www.janvanderveken.be

De zondige zomervakantie

Milieutechnisch kun je beter naar een vakantiekazerne in Benidorm dan naar een eco-lodge op Bali. Maar wat is de allergroenste vakantiebestemming?

maandag 7 september 2015 / Wordt Vervolgd

Bed, bad en brood: elke gemeente vult het anders in

De Nederlandse overheid moet uitgeprocedeerde asielzoekers die niet uitzetbaar zijn basisop- vang bieden‚ gebood de hoogste rechter vorig jaar. Maar wat onder die opvang wordt verstaan verschilt per gemeente‚ blijkt uit onderzoek van Wordt Vervolgd. ‘In Eindhoven worden mensen- rechten nageleefd‚ maar in Den Bosch weer niet.’

Kritt voor journalisten