Als we de gasbaten zouden opgeven, wacht ons een wereld met schone, goedkope en eindeloze energie.
Als we de gasbaten zouden opgeven, wacht ons een wereld met schone, goedkope en eindeloze energie.
Op vox.com schetst energie- en klimaatjournalist David Roberts een stralende toekomst voor zonne-energie. Zonnepanelen zullen de mondiale energievoorziening domineren, schrijft hij in ‘A solar future isn’t just likely – it’s inevitable’. Vergeet windenergie, kern-energie en waterkracht – geen enkele bron is zo toegesneden op de eisen van de eenentwintigste eeuw.
Zonnepanelen hebben een unieke eigenschap: ze zetten energie direct om in elektriciteit. Alle andere energiebronnen hebben elektriciteitsnetwerken nodig om hun opbrengst bij de gebruiker te krijgen. Zonnepanelen niet: ze kunnen direct stroom produceren waar het nodig is. Zonnepanelen krijgen diverse gedaantes en worden bijna onzichtbaar opgenomen in van alles en nog wat, van daken tot ramen, van busstations tot snelwegen.
De efficiëntie neemt nu al hand over hand toe en batterijen worden beter en goedkoper. Een groot, centraal elektriciteitsnetwerk behoort tot het verleden. Huizen, gebouwen en apparaten wekken zelf hun stroom op, slaan het eventueel op of verhandelen het onderling via lokale netwerken. Binnenkort zijn de eerste auto’s leverbaar die draadloos opladen, zodat de accu’s zelfs rijdend geladen kunnen worden. Dankzij deze techniek zal elektriciteit net zo makkelijk te verkrijgen zijn als mobiel internet. Kortom: er wacht ons een wereld met schone, goedkope en eindeloze energie.