Milieutechnisch kun je beter naar een vakantiekazerne in Benidorm dan naar een eco-lodge op Bali. Maar wat is de allergroenste vakantiebestemming?
De mooiste tijd van het jaar breekt weer aan: zomervakantie. Drie weken vrijheid, waarin het leven licht is en het kiezen van een restaurantje de belangrijkste dagtaak. Het geld mag weer rollen, dus fuck it, dit jaar gaan we gewoon lekker met het hele gezin naar Thailand. Of Bali.
Maar daar heb je het Het Geweten weer, VN’s zuurste zeurpiet. Want dit ongetwijfeld welverdiende zomerse genieten is een majeure ecologische zonde. Voor een gemiddeld Nederlands gezin kost een retourtje Thailand meer CO 2 -uitstoot dan een doorsneedak vol zonnepanelen in drie jaar kan besparen. Of ruim vijf jaar geen grammetje vlees eten of drie jaar volledig veganistisch. Met die drie zorgeloze weken in de tropen vernietig je al je groene heldendaden van het afgelopen jaar – en nog veel meer. Wie dat heerlijke huisje in de Provence heeft gehuurd of met auto en tent op de bonnefooi naar Italië rijdt, vervuilt veel minder, maar is ook niet zonder zonden. Hoe vier je zo groen mogelijk vakantie?
Hoe luxer, hoe vervuilender
Wat maakt een vakantie milieubelastend? De ene vakantie is de andere niet. Wie thuis op de fiets stapt, in drie weken het IJsselmeer rondt en onderweg kampeert in een tentje, vervuilt zo goed als niets – hulde. Maar wie naar Australië vliegt en daar drie weken lang met een camper rondtrekt om van de ongerepte natuur te genieten, stoot al snel evenveel CO 2 uit als een jaar lang je huis verwarmen – niet zo cool. Overigens is CO 2 niet de enige schaduwzijde van onze vakantiepret – denk aan waterverbruik, geluidsoverlast, afval of domweg onze aanwezigheid in ongerepte natuur of een idyllisch oud stadje – maar omdat CO 2 zich het best laat kwantificeren, richten we ons vooral daarop.
Het vervoer naar de vakantiebestemming legt doorgaans het meeste gewicht in de schaal. Met afstand is de milieubelasting van een vliegtuig het grootst, gevolgd door auto, touringcar en trein. De verschillen zijn aanzienlijk: een gezin van vier personen dat naar Nice vliegt, stoot 2240 kilo CO 2 -equivalenten uit. Was het met de auto gegaan, dan was dat ruim drie keer minder (660 kilo) geweest. Met de bus zou het 360 kilo en met de trein 300 kilo zijn, blijkt uit cijfers van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.