Insectenburgers zijn nauwelijks milieuvriendelijker dan kippenvlees of vleesvervangers.
Insectenburgers zijn nauwelijks milieuvriendelijker dan kippenvlees of vleesvervangers.
De insecten die ik tot nu heb gegeten, vond ik best lekker. De gefrituurde sprinkhanen in Kampala (Oeganda) waren knapperig en kruidig, hoewel ik niet de hele zak weg kreeg. Op tech-festival Border Sessions at ik vorig jaar exquise insectenhapjes van het Britse bedrijfje Ento. Hun idee is om insecten niet te verkopen als zompig vleesalternatief dat je eet om de wereld te redden, maar juist net zo duur en exclusief als sushi (zie Het Geweten #48 2014, ook op vn.nl). Ze halen het niet bij Japanse rauwe vis, maar de exclusieve zespotigen van Ento smaakten prima. In tegenstelling tot de wormenburger die Jumbo sinds kort verkoopt: net zo fantasie- en smakeloos als een vegetarische hamburger.
Voor veel pleitbezorgers van insecten is de smaak echter niet doorslaggevend. In de woorden van Marcel Dicke, coauteur van Het insectenkookboek: ‘In grote delen van de wereld staan insecten al eeuwen op het menu. Let’s join the club en laten we ons steentje bijdragen aan een duurzame wereld waarin er voor iedereen voldoende te eten is.’ In 2050 hebben, schrijft Dicke, hebben we 70 procent meer voedsel nodig om de wereldbevolking van negen miljard mensen te voeden. Business as usual is geen optie, want dan is een tweede aarde nodig.
Enter insecten. ‘Voor de productie van 1 kilo rundvlees is 25 kilo voer nodig, met diezelfde 25 kilo voer kun je echter ook meer dan 11 kilo insectenvlees produceren.’
De cijfers kloppen: als wij meer insecten en minder runderen eten, komt dat de aarde ten goede. Maar rundvlees is niet het enige vlees dat we eten. In een recent overzicht van Milieu Centraal blijkt de broeikasgasemissie per kilo eiwit van bijvoorbeeld meelwormen vergelijkbaar is met die van eieren, kippenvlees en plantaardige vleesalternatieven. Het landgebruik is aanzienlijk lager, maar het energiegebruik per kilo eiwit is zelfs hoger.
Ook kevers redden de aarde niet. Amerikaanse onderzoekers kweekten ze op verschillende soorten voer, waaronder mais, soja, granen en voedselafval. Bijna alle krekels gingen dood van de voedselresten en floreerden als ze granen aten. Helaas is hun ‘voerconversie’ dan maar een beetje beter dan die van kippen. Conclusie: ‘Swapping chickens for crickets – while feeding them the same thing — is unlikely to make a real difference,’ stond vorige maand in Time.
Per soort en productiewijze kunnen grote verschillen bestaan, dus laten we de insecten nog niet van het menu afvoeren. Vooralsnog lijken insectenburgers beter voor de wereld dan hamburgers, maar nauwelijks milieuvriendelijker dan kippenvlees of vleesvervangers. Tenzij u ze smaakvol vindt, zou ik de insectenburger lekker in de winkel laten liggen.