Miljonair zul je er niet van worden, maar investeren in windmolens is zo gek nog niet. De mogelijkheden zijn talrijk, het rendement is heel behoorlijk. Een overzicht.
Miljonair zul je er niet van worden, maar investeren in windmolens is zo gek nog niet. De mogelijkheden zijn talrijk, het rendement is heel behoorlijk. Een overzicht.
Van de wind kun je wel degelijk leven. Onlangs onthulde de Volkskrant dat Wim Stam, directeur van een testpark voor windmolens van ECN (een van de belangrijkste onderzoeks- en adviescentra in Nederland op dit gebied) er vier windmolens op nahield. Met zijn vennootschap bouwde hij een vermogen op van 1 miljoen euro. Niet slecht voor een investering die hem naar eigen zeggen nauwelijks tijd kostte.
Of neem Rijkman Groenink, voormalig topman van ABN Amro. Die verdiende met enkele kompanen miljoenen aan De Ambtenaar, een 200 meter hoge megamolen bij Medemblik. Groenink zei er een gemiddeld rendement van 10 procent op te maken, mede dankzij gunstige fiscale regelingen.
Aan de keukentafel van de Groenredactie begon het te borrelen. Kunnen wij modaalverdieners ook een graantje meepikken van de windhausse? Hoe zetten we ons geld weg in windmolens nu de rente het nulpunt nadert en beurskoersen weer kwakkelen? Vier opties dienen zich aan.
1. Beleggingsfonds Het Triodos Renewables Europe Fund is een van de weinige fondsen die alleen in duurzame energieopwekking investeren. Van de inleg gaat 44 procent naar windenergie en de rest naar zonnestroom. Veel projecten bevinden zich in Nederland (38 procent), de rest elders in Europa. Het gemiddelde rendement in 5 jaar is 2,5 procent – niet indrukwekkend. Andere groene fondsen met eenzelfde risicoprofiel (4 op een schaal van 7) kunnen drie keer zoveel rendement opleveren. Wat ook jammer is: het eigendom van de windmolens is indirect. En het leek juist zo leuk om naar een windmolen te kunnen turen en te zeggen: die draait voor ons.
2. Crowdfunding en participatie Met crowdfunding wordt het bezit van een molen een stuk concreter. Op duurzaaminvesteren.nl staan windparken aangeprezen waarin je rechtstreeks kunt investeren. Instappen is eenvoudig: je kiest een project, betaalt via iDeal en na een jaar lekker waaien worden dividend, rente of aflossing keurig overgemaakt.
Op dit moment zoekt Windpark Netterden in Gelderland investeerders voor zes molens die ruim zevenduizend gezinnen van stroom moeten voorzien. Obligaties kosten 250 euro per stuk, de looptijd is iets minder dan zeven jaar en het rendement is 4,5 procent op jaarbasis.
Liever een windmolen op zee? Overweeg Meewind, dat participaties aanbiedt voor windpark Nobelwind voor de kust van Zeebrugge. Instappen kan vanaf 1.030 euro en het rendement is 7 tot 10 procent. U bezit dan een deel van een heuse windmolen, maar grootaandeelhouder bent u dan beslist niet: de totale investering voor het park bedraagt 650 miljoen euro.
Maar pas op! De Groenredactie geeft geen beleggingsadvies. Het rendement is niet gegarandeerd. Als de onderhoudskosten tegenvallen of er onverhoopt in Den Haag een andere wind waait en subsidieregelingen veranderen, kan het lager zijn.
3. Via een energiemaatschappij Waarom niet thuis de elektriciteit gebruiken opgewekt met een eigen windmolen? Dat kan – onder meer – via de Windcentrale. Zo werkt het: een windmolen wordt opgedeeld in duizenden stukjes (‘Winddelen’). Je koopt een of meer delen van 200 euro en krijgt daarvoor vijftien (mogelijk twintig jaar) lang 500 kWh elektriciteit per jaar.
Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.500 kWh, dus wie zeven winddelen koopt, heeft de facto geen elektriciteitsrekening. Voorwaarde is dat energiemaatschappij Greenchoice je huisleverancier wordt, die de door jou verbruikte elektriciteit verrekend met wat je windmolen heeft opgewekt. Het verwachte rendement op je investering is circa 6 procent, omdat je per saldo minder voor elektriciteit betaalt.
‘Wij leveren geen financieel product’, zegt Harm Reitsma van de Windcentrale. ‘We willen mensen helpen hun eigen stroom op te wekken.’ Dat slaat aan. Er zijn 15 duizend deelnemers en nog eens 10 duizend staan op de wachtlijst. ‘Deze zomer hopen we een nieuwe windmolen te kopen, en dan verdelen we weer stukjes windmolen.’
4. Lid worden van een coöperatie Als boeren een landbouwmachine nodig hebben die ze niet kunnen betalen, richten ze met collega’s een coöperatie op om gezamenlijk de machine te kopen. Bezit, lusten en lasten worden gelijk verdeeld. Dat kan ook met windmolens. In Nederland zijn 95 windmolens het eigendom van een coöperatie. Je kunt lid worden van een coöperatie (zie rescoop.nl voor een overzicht) of van een landelijke coöperatie die door heel Nederland molens bezit (zoals De Windvogel).
Het rendement voor deelnemers ligt meestal rond de 5 procent, zegt Siward Zomer van De Windvogel. ‘Maar dat hangt ook af van wat je mede-eigenaren willen. Je bent gezamenlijk eigenaar van de coöperatie, en je beslist dus met elkaar hoe de winst wordt verdeeld. De meeste coöperaties besteden een deel aan educatie op scholen of lenen het uit aan andere coöperaties om hun molen te financieren. Niet alle winst gaat dus naar de leden.’
Lidmaatschap schept weinig verplichtingen. ‘Je kunt heel actief worden en zitting nemen in het bestuur, maar je kunt ook lid worden en nooit meer je gezicht laten zien.’
Maar dan mis je ook een deel van de lol, zegt Zomer. Want geregeld komen coöperaties bij hun windmolen bijeen om tegen elkaar te zeggen: die draait lekker voor ons.