Glyfosaat, ’s werelds meest gebruikte onkruidverdelgingsmiddel, is waarschijnlijk kankerverwekkend. Maar in Europa wordt het niet verboden. Waarom niet, dat is ‘bedrijfsgeheim’.
Glyfosaat, ’s werelds meest gebruikte onkruidverdelgingsmiddel, is waarschijnlijk kankerverwekkend. Maar in Europa wordt het niet verboden. Waarom niet, dat is ‘bedrijfsgeheim’.
Een geheim is het bepaald niet: in Brussel behartigen grote bedrijven hun belangen met verve. Zo lobbyden oliemaatschappijen succesvol tegen strenge klimaatwetgeving en wisten autobedrijven bizar ruimhartige emissiestandaarden voor diesels te regelen. Het zijn schimmige, langdurige processen; waar en wanneer de beslissende hand wordt geschud, je komt er nooit achter. Maar soms kun je er de vinger op leggen: kijk, hier en nu wordt een loopje genomen met de belangen van burgers, ten faveure van grote bedrijven.
Glyfosaat is ’s werelds meest gebruikte onkruidverdelgingsmiddel. Het zit bijvoorbeeld in het veel verkochte Roundup van Monsanto. Het goedje is al jaren omstreden, en vorig jaar concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie na het doorspitten van honderden wetenschappelijke onderzoeken dat glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen’ is. Een dodelijk oordeel, dat in andere delen van de wereld tot een verbod leidt. Maar niet in Brussel (zie ook Het Geweten #46, vn.nl). De Brusselse warenautoriteit EFSA concludeert dat het ‘onwaarschijnlijk’ is dat glyfosaat kanker veroorzaakt. Een opmerkelijke conclusie. Maar goed, redelijke mensen staan open voor discussie, dus vertel, keurmeesters, waarop is jullie oordeel gebaseerd? Op drie wetenschappelijke onderzoeken, luidt het antwoord. Interessant, mogen we de onderzoeken inzien? Doodse stilte. ‘Die zijn geheim.’ Lees verder bij Vrij Nederland.