Het Amsterdamse raadslid Marijn Bosman (D66) verzamelt "vieze regels" die duurzaamheid belemmeren. De lijst leest als een even lachwekkende als tenenkrommende opsomming van politieke kortzichtigheid en ambtelijke stupiditeit.
Niet techniek of geldgebrek, maar verouderde regels en procedures zijn de grootste obstakels op weg naar 100% schone energie. Het Amsterdamse raadslid Marijn Bosman (D66) verzamelt via de website viezeregels.nl ‘onzinnige of verouderde regels’ die Nederland in het fossiele tijdperk houden. De lijst leest als een even lachwekkende als tenenkrommende opsomming van politieke kortzichtigheid en ambtelijke stupiditeit. Ik trakteer u op enkele pareltjes.
Het bedrijf Chocolatemakers maakt chocolade zonder afval te produceren. Zo gaan cacaodoppen naar een boerderij in de buurt, waar ze als mest worden gebruikt. Maar gemeentelijke regels verplichten het bedrijf om een contract af te sluiten om afval ongescheiden op te laten halen, ook al produceert het geen grammetje daarvan. Afval voor hergebruik mag alleen door erkende bedrijven worden vervoerd, die duur zijn wegens ze kostbare vergunningsprocedures. Hierdoor is het goedkoper om al het afval mee te geven aan de vuilnisman in plaats van het te hergebruiken.
Zonnepanelen in een oud stadscentrum installeren? Dat gaat zo maar niet. Een VVE in de Amsterdamse Hoofddorppleinbuurt was 1800 euro kwijt aan onderzoekskosten. Architecten moesten met diverse proefinstallaties bewijzen dat de zonnepanelen op het platte dak echt niet zichtbaar zouden zijn vanaf de straat. (Een glimp van een zonnepaneel is natuurlijk veel lelijker dan die schreeuwerige gevelreclame in historische binnensteden.)