Waarom houden we niet meer van windmolens? Zonder die dingen zou Nederland niet bestaan; we hadden onze polders nooit droog gekregen als we ons landschap niet hadden verrijkt met die stoere, sierlijke windmolens. Zoals de Britten zeggen: God schiep de wereld, maar Nederlanders schiepen Nederland – met windmolens.
Zo voortvarend als onze voorvaderen de wereld naar hun hand zetten door gebruik te maken van windenergie, zo terughoudend is Nederland nu met het plaatsen van windturbines die ons toekomstbestendige energie moeten leveren. Gelukkig waren de dijkgraven van weleer niet bang om hun stempel op het landschap te drukken. Ze creëerden welvaart en prachtige vergezichten: groene polders met loom draaiende molenwieken. Toeristen zijn er gek op.
Nederland bungelt onderaan ranglijstjes over schone energie; alleen Malta en Luxemburg doen het slechter. Qua capaciteit staat ons windmolenpark mondiaal op een 18de plaats, achter Turkije en Roemenië. Windenergie levert nu 4,5% van onze elektriciteit, terwijl dat in heel Europa bijna het dubbele is. Denemarken wekt circa 40% van zijn binnenlandse elektriciteitsbehoefte op met wind. Op een winderige dag afgelopen juli zorgde de Deense windturbines voor 116% van de nationale behoefte, waarmee het land zonder noemenswaardige fossiele bodemschatten elektriciteit exporteerde.