Het zou zo maar kunnen dat Vrij Nederland over een paar jaar online meer lezers kent dan op papier. Is dat beter voor het milieu?
Vrij Nederland heeft een nieuwe website. De bijna 75-jarige publiceert al jaren op vn.nl, maar hier staan vooral verhalen die ook in de papieren editie verschijnen. Op de nieuwe site (sneak preview via beta.vn.nl, eind deze zomer moet de site klaar zijn) wil VN exclusieve content brengen, om zo ‘sneller dan mogelijk is met het weekblad in te haken op het nieuws, met dagelijks scherpe analyses, opinies, beschouwingen, trends, recensies, tips en natuurlijk scoops van onze redacteuren, columnisten en medewerkers’.
Het zou zo maar kunnen dat VN over een jaar of vijf online meer lezers kent dan op papier. Dergelijke voorspellingen zijn voer voor mediagoeroes en hun volgelingen, en het is de edele taak van Het Geweten om te beoordelen of de wereld hier schoner van wordt.
Is digitaal publiceren groener dan het verspreiden van dode bomen, zoals dat in jargon heet? Lang niet altijd, concludeert Greenpeace in zijn onlangs verschenen rapport Clicking Clean, A Guide to Building the Green Internet. Wereldwijd groeit het dataverkeer met 20% per jaar (de Nederlandse ngo Hivos schat dit in een ander rapport, waarover later meer, op 50%). Deze groei wordt vooral veroorzaakt door streaming video via YouTube of Netflix, de grote concurrenten van het geschreven woord. Het over het net jagen van bits en bites kost bakken energie. De gezamenlijke elektriciteitsconsumptie van onze pc’s, laptops, tablets en de immense datacentra was in 2012 circa 7% van alle gebruikte energie wereldwijd, en zal in 2017 waarschijnlijk 12% zijn.
Digitaal publiceren rukt op. De grootste uitgeversconglomeraten verbruiken nu meer energie middels data- en internetcentra dan ze met hun drukpersen en vrachtwagens doen, zegt Greenpeace.