Shell, Total en Exon Mobil investeren steeds meer in duurzame energie. Maar een structurele zwaai naar groen? Welnee.
Shell, Total en Exon Mobil investeren steeds meer in duurzame energie. Maar een structurele zwaai naar groen? Welnee.
Groen is het nieuwe zwart, antwoordde een financieel analist op een vraag van The Guardian of oliemaatschappijen grootschalig en structureel gaan investeren in duurzame energie. Ik geloof er geen barst van.
Zeker, Big Oil investeert in groene energie. Neem Shell, dat mede-eigenaar wordt van een groot windmolenpark voor de Zeeuwse kust. Het is voor het eerst in tien jaar dat Shell serieus investeert in zon- of windenergie. Het bedrijft richt zelfs een nieuwe divisie op, ‘New Energies’, dat zich moet toeleggen op nog meer van dergelijke investeringen. Het Franse Total is een paar stappen verder en zegt onomwonden dat ‘elektriciteit de belangrijkste energiedrager van de eenentwintigste eeuw’ wordt. Het koopt voor miljarden bedrijven die zonnepanelen en accu’s maken en investeert zelfs in biogas, zodat Total in 2035 een energiemix produceert die volledig overeenkomt met de doelstellingen van de Parijse klimaatakkoorden. Zelfs Exxon Mobil, ’s werelds meest conservatieve oliebedrijf, gaat investeren in het opvangen en opslaan van CO2.
Maar ondertussen. Vorige week hielden vier van de vijf grootste private oliemaatschappijen hun aandeelhoudersvergadering, en op al die vergaderingen verzette de bedrijfsleiding zich tegen moties van grote beleggers als pensioenfondsen of de Church of England die opriepen om serieus rekening te houden met klimaatverandering. Vorig jaar gaf Shell gehoor aan zo’n motie en beloofde te rapporteren wat de 2-graden doelstelling voor haar bedrijfsvoering betekent. Twee weken geleden publiceerde de fossiele reus het rapport: vijftig pagina’s prachtig proza met even mooie plaatjes, maar geen enkel mededeling over welke investeringen in olie- en gasvelden geschrapt worden. Zelfs Total, volgens sommigen Europa’s toekomstige ‘groene reus’, investeert trots in het ontwikkelen van nieuwe gasvelden in ongerept, Russische noordpoolgebied.
Volgens olie- en gasmaatschappijen kan de wereld de komende decennia niet zonder fossiele brandstoffen, of we dat nu leuk vinden of niet. Denk ook eens aan ’s werelds armste mensen en de opkomende middenklassen, die het eindelijk beter krijgen maar die dure groene energie nog helemaal niet kunnen betalen! En investeringen in gas zijn juist goed, want dat is een schone transitiebrandstof.
Allemaal onzin. Door te blijven investeren in nieuwe olie- en gasvelden, ontkennen oliebedrijven wetenschappelijke feiten en negeren ze internationale klimaatakkoorden. Gas is zo groen als een light-sigaret gezond is, en de wereld heeft net zo hard olie nodig als een junk heroïne. En als het welzijn van ’s werelds armsten Big Oil echt aan het hart zou gaan, investeerden ze alleen in groene energie, want als één groep lijdt onder klimaatverandering, zijn het ’s werelds armsten.
Groen is inderdaad het nieuwe zwart, alleen hebben oliemaatschappijen dat nog niet door.