Toegankelijke, onafhankelijke gids waarin het alfabet van de globalisering wordt behandeld, variërend van de A van Aandeelhouder tot de Z van Zapatista. Voor beginners en gevorderden. Nu eindelijk verkrijgbaar als e-boek!
Toegankelijke, onafhankelijke gids waarin het alfabet van de globalisering wordt behandeld, variërend van de A van Aandeelhouder tot de Z van Zapatista. Voor beginners en gevorderden. Nu eindelijk verkrijgbaar als e-boek!
Globalisering – het proces waarin landen, culturen en mensen steeds meer met elkaar vervlochten raken – verandert de wereld ingrijpend. De wereldwijde discussie over de voor- en nadelen van globalisering, voor zowel rijke als arme landen, lijkt (eindelijk) het Nederlandse publiek te bereiken. Maar wat is globalisering precies? En waar staan al die technische, vaak economische termen voor?
In deze toegankelijke, onafhankelijke gids wordt het alfabet van de globalisering behandeld, variërend van de A van Aandeelhouder tot de Z van Zapatista. Of het nu gaat om instituten als de Wereldbank, het IMF of de WTO, om plaatsen als Bretton Woods, Davos of Porto Alegre, of om fenomenen die onlosmakelijk met globalisering verbonden zijn zoals terrorisme, klimaatverandering of migratie – dit encyclopedische naslagwerk legt per steekwoord kort, zakelijk en helder uit waar het voor staat. Ook onderwerpen als voetbal, internet en soaps passeren de revue.
De Grote Globaliseringsgids — van Aandeelhouder tot Zapatista geeft de feiten en de belangrijkste discussiepunten weer – voor beginners en gevorderden.
Voor meer informatie, zie www.GroteGlobaliseringsGids.nl
Klik hier om het e-boek te kopen.
De pers over De Grote Globaliseringsgids
“Een indrukwekkend overzicht van alle begrippen die in het globaliseringdebat worden gebruikt.”
Arnold Koper in de Volkskrant, 30 september 2005; ‘Cicero’s Keuze’
Eervolle vermelding Dick Scherpenzeel Prijs 2005: “Journalistiek is ook het afpellen en toegankelijk maken van een onderwerp. Nieuwenhuis doet dat op een verfrissende en originele manier en zonder te moraliseren. Iemand zou kunnen opperen dat het hier eerder om een encyclopedische dan een journalistieke aanpak gaat. Maar het tegendeel is waar: journalistiek is steeds meer het opsplitsen van een onderwerp, juist vanwege de toegankelijkheid. Nieuwenhuis is daar uitstekend in geslaagd.”
Juryrapport Dick Scherpenzeel Prijzen 2005
“Een onmisbaar naslagwerk.”
Quote, september 2006
“Nieuwenhuis heeft zich tot doel gesteld de steekwoorden in de discussie over globalisering helder te introduceren. (…) Hij slaagt wonderwel in die opzet. Dat is te danken aan zijn intellectuele beheersing van de problematiek, aan zijn zorgvuldige benadering en aan zijn bijzondere gave om ingewikkelde thema’s toegankelijk te maken voor een breed lezerspubliek. (…)
Deze gids verdient ongetwijfeld de naam populair-wetenschappelijk: populair door zijn leesbaarheid en toegankelijkheid, maar net zo goed wetenschappelijk verantwoord, door de grondige en evenwichtige aanpak. Het boek is zowel een handzame encyclopedie van de globalisering als een boeiend leesboek, voor beginners én voor gevorderden. Het heeft alles in zich om de nationale discussie over globalisering naar een hoger plan te tillen.”
Hans Labohm in Trouw, 22 oktober 2005
“Sleutelbegrippen als ‘IMF’, ‘fllts-kapitaal’, ‘biodiversiteit’ en ‘media’ worden door Nieuwenhuis toegelicht en ondersteund met historisch inzicht, actueel cijfermateriaal en andere statistische overzichten. Na de boeken van intellectuele kopstukken als Francis Fukuyama, Naomi Klein en Negri en Hardt, was er echt behoefte aan een encyclopedie als deze. Journalist Evert Nieuwenhuis doet zijn vak recht. Hij geeft informatie, inzicht en overzicht.”
Jan-Hendrik Bakker in Algemeen Dagblad, 24 september 2005
“Nieuwenhuis is erin geslaagd duiding te geven aan de complexe materie rondom globalisering.”
Ode, november 2005
“Gelukkig is de informatie die Nieuwenhuis verzamelt en toegankelijk maakt in zijn De Grote Globaliseringsgids, echt de moeite en betrouwbaar.”
Gie Goris in MO*, oktober 2005
“Vaststaat dat Nieuwenhuis erin is geslaagd in 368 pagina’s de belangrijkste steekwoorden die in de discussie over globalisering vaak gebruikt worden, helder, begrijpelijk en uitgebreid voor het voetlicht te brengen. (…) Een prima boek voor iedereen die nog niet weet wat Glokalisering betekent of wie de Zapatista’s ook al weer zijn, maar ook voor mensen die hun kennis bij willen spijkeren of zich een mening willen vormen over McDonalisering of Fair Trade.”
Wouter Keuning in Carp*, 24 augustus 2005
“Beknopte maar heldere encyclopedie.”
Trends, 10 november 2005
“De journalist Evert Nieuwenhuis doet een uitstekende poging orde in de begrippenchaos te scheppen met zijn De Grote Globaliseringsgids. (…) Een heel toegankelijk geschreven naslagwerk, voor iedereen die de krant leest, naar het journaal kijkt of een werkstuk moet maken.”
James McGonical in Noordhollands Dagblad, 8 september 2005
“De Grote Globaliseringsgids is als naslagwerk bedoeld voor zowel beginners als gevorderden op het terrein van de globaliseringsdiscussie. Voor degenen die hun standpunt over globalisering nog moeten bepalen, komt dit boek zeer van pas. De belangrijkste onderwerpen en argumenten zijn op een overzichtelijke manier bij elkaar gebracht en worden duidelijk uitgelegd, waardoor het boek een goede introductie op de thematiek biedt. Zo kan de lezer zich een evenwichtige mening vormen. Voor degenen die zich dagelijks bezighouden met het globaliseringsproces en hun standpunt allang hebben bepaald, is het boek een praktisch naslagwerk. Een verzameling van relevante begrippen, feiten en cijfers bestond nog niet. Dit overzichtswerk zal dan ook zeker in een behoefte voorzien.”
Sanne Schlepers in Internationale Spectator, februari 2006
“Een handige gids.”
Staatscourant, 9 september 2005